"No hay sistema."
Door: clown Bibi
Blijf op de hoogte en volg Susan
12 April 2008 | Peru, Cusco
Ik schreef al een paar wkn geleden dat ik mijn introductiegesprek had met de directeur. Hij blijkt niet de directeur, maar de man van de directrice. Dan heb je ook nog de eigenaresse. Die heb ik nog niet gezien. Deze man zei dat die maandag de nieuwe school zou beginnen. Deze is naar mijn weten nog steeds niet begonnen.
Gisteravond zei 1 vd medewerkers tegen mij dat er een vergadering was. Ik vroeg wanneer. Nou eh... NU. Ik was heel benieuwd naar een vergadering in een huis zonder structuur, werkwijze e.d. Ik was al een sms aan het sturen naar mijn huisgenoot dat ik niet mee at. Ik had mijn sms nog niet af, of dezelfde vrouw zei dat het eigenlijk een beetje laat was voor een vergadering. Deze ging dus niet door.
En zo is het continue flexibel zijn en schakelen...
Ik kom er langzaam achter dat de kinderen haast allemaal verwaarloosd, mishandelt en of misbruikt zijn vroeger. In dit tehuis hebben ze het niet goed, als ik vanuit mijn referentiekader in Nederland denk. Als ik dan de verhalen van wat kinderen hoor, hebben ze het in dit tehuis toch iets beter. Er zijn bijv. een broertje en zusje met Down in een varkensstal gevonden. Zij leefden tussen de varkens.
1 jongen is in een vuilnisbak gevonden. Geen ouders in de buurt. Hij is een wees en een echt straatkind. Gister ging ik eens kijken wat hij nu eigenlijk deed als hij op zijn buik met zijn gezichtje zo dicht mogelijk bij de schutting lag. Hij zocht pissebedden en at ze op. Als er eten op de grond ligt, gaat hij met zijn tong over de grond om het te eten. Hij maakt zoveel meters als nodig.
Ik vind het moeilijk om te merken dat de kinderen niet genoeg mogen drinken, omdat ze anders teveel plassen. Gister werd me letterlijk een ijzeren bekertje uit de hand getrokken omdat de zuster vond dat hij niet meer mocht drinken. Dit kind kan haast niet drinken, dus duurt het lang voor ik wat naar binnen kreeg. Ze zei het ook echt: niet zoveel, anders moet ie zoveel plassen.
Helemaal schrijnend vind ik het iedere avond als Al, die van de pissebedden, s avonds op zijn potje zit en naar het midden van de badkamer schuift. Hij legt dan de mouw van zijn trui in\op het putje. Dan zuigt ie zo hard als ie kan, t water uit zijn mouwtje.
Zulke dingen zijn ongelofelijk. De medewerkers vinden het normaal of vinden m lastig en trekken hem op zijn potje weer richting muur. En dan moet je een plekje zoeken, want de badkamer is vol kinderen op een potje. Of er is bijv. een kind die op het toilet zit en een ander jongetje plast er achter door.
Zo zijn er duizenden voorbeelden. Van de week is er een nieuw kind gekomen. Ik zag m op zijn tweede dag omdat ik me de dag ervoor vooral met een zwaar epileptisch kindje individueel had bezig gehouden. Ik vroeg zijn naam. Niemand wist het. EL NUEVO, was zijn naam. DE NIEUWE. Ik had wel op het bord gelezen dat er een nieuwe kwam. Zijn naam had er wel bij gestaan, maar ik had het niet onthouden. Er stond: Morgen komt er een nieuwe, naam, ontvangen en douchen.
Die avond bracht ik de kinderen mee naar bed. Ik had hem zijn pampertje aan gedaan en een pyjama. ·de pyjamaas zijn van iedereen hier· Hij zat op het voeteneind van Al. Ik vroeg waar hij zou gaan slapen... Daar, was het antwoord. Ik begreep het niet dacht ik, maar had het toch wel begrepen. Hij moest gaan slapen op het voeteneind van Al. Ik dacht... Dit meen je niet: 2 kinderen in 1 bed. Ik heb al vele grenzen verlegd hier, maar dit zal toch niet waar zijn. De kinderen hebben al niets van hunzelf. Asjeblieft toch wel een eigen bed.
Later kwam het toch goed en kwam 1 vd oudste jongens met deken, lakens en een kussen op de proppen. Dit nieuwe kindje schat ik 5 en moest dan wel bij de oudste jongens slapen. Hoop maar dat die jongens hem niets doen s nachts. Er zijn geen garanties in dit huis.
Zo is iedere dag anders in chaska wasy. Er zijn ook kinderen met ouders. Ik denk eigenlijk de meeste wel. Maar zij weten niet hoe ze voor hen moeten zorgen of willen niet meer voor hen zorgen. Veel ouders wonen ver weg. In veel gezinnen werd quechua gepraat. Een hele grote overgang dus, nu ze hier heel de dag Spaans horen.
Het jongetje met epilepsie is Ric. Zijn moeder komt bijna iedere dag. Ze kan in haar eentje niet voor hem zorgen en er is geen vader in beeld. Maar zij is een ontzettend lieve moeder. Ik zie dat ze iedere keer weer met moeite afscheid neemt van haar kind. En het moeilijk vindt hem in die chaos, waar ook veel geweld is, achter te moeten laten. Ben blij te zien dat er ook liefdevolle mensen zijn. De medewerkers zijn dat op hun manier ook, maar er is nauwelijks kennis en dat merk ik heel goed. Helaas slaan en schoppen de medewerkers de kinderen ook...
Zo, dat was weer een heel verhaal. Dit is echt realiteit hier en ik worstel soms mijn weg erin te vinden. Het Spaans is ook nog best moeilijk en dat heeft zijn voors en tegens. Ben soms blij dat ik lekker met de kinderen kan spelen en niet versta als er allerlei problemen zijn, bijv. met personeel onderling e.d. Soms is het lastig. Dan wil ik wat overleggen en dat gaat dan niet zo soepel als ik zou willen.
Nou, heel veel liefs weer vanuit Cusco.
Susan
P.s: Heb geprobeerd fotoos te plaatsen, maar dit gaat heeeeel langzaam. Heb er daarom nog maar 2 geplaatst. Deze staan onder losse fotoos. Zal binnenkort nog wat meer plaatsen.
12 April 2008 - 18:20
Chelly:
Hoi lieve Susan,
Phoe, wat een verhaal! Het zal moeilijk zijn, omdat je er met je neus bovenop zit. Maar jij brengt daar plezier en een lichtpuntje! Ik vind je écht een kanjer!
Veel liefs, ster onder de sterren.
Chelly. -
12 April 2008 - 18:42
Sacha:
Suus, ik ben er beduusd van, onvoorstelbaar, wat een trieste omgeving, ook al is ze beter voor velen dan voorheen..... Meisje wat zul jij inderdaad je grenzen moeten verleggen. Ik bewonder je dat je in deze omstandigheden de kinderen ieder op hun eigen manier wat blijdschap en liefde geeft. In gedachten knuffel ik je, zodat je nog wat extra kunt geven ....
Suus, ik ben er stil van.
Sterkte en houd vol !! Je komst bij deze kinderen is goud waard.
Kusje Sacha -
12 April 2008 - 19:26
Mariolanda:
Hoi Susan,
Via de krant (het Valkenswaards weekblad?) ben ik op de hoogte van jou reis. Trouw lees ik nu elke keer weer over jouw avonturen.
Zelf ben ik in Cuzco geweest, werk met kinderen en ben bezig met een clownscursus.
Ik heb bewondering voor jouw moed en doorzettingsvermogen om er te zijn voor deze kinderen. Ze hebben het zo hard nodig. Heel veel succes. Het is geweldig wat je doet!!!
Mariolanda
van der Heijden -
12 April 2008 - 20:33
Marja:
Oeps Susan, duidelijk omschreven..
Het is gaan waar geen wegen gaan, overal heen.. Het lijkt een spoedcursus niet oordelen.. Blijft over de waarneming..
Uitademen en weer inademen... s'avonds voor ik ga slapen, raak ik je foto aan en wens je veeel kracht en plezier
Warme knuffel,
Marja
Fijn dat je op aarde bent.. -
12 April 2008 - 21:13
Petra Verheijden:
Hoi Susan
Ik weet dat jou kracht is dat je ziet dat ieder kind bijzonder is.En bij die kinderen komt dat binnen, denk daar maar aan als je het moeilijk vindt om te zien hoe het personeel met ze om gaat.
Ik stuur jou en de kinderen reiki.
Veel liefs Petra -
13 April 2008 - 10:53
Tante Annie:
hoi suuske, jeetje zeg, dat is wel een ingrijpend verhaal. dat kun je je niet voorstellen als je hier zit, dat is toch gewoon onmenswaardig. ik hoop dat je sterk genoeg bent om dit vol te houden.
heel veel sterkte gewenst en een dikke knuffel van ons.
tante annie en ome kees. -
13 April 2008 - 11:22
Maaike V Gis:
hej suzan!!
pff wat een verhaal zeg.. kun je je hier toch niet voorstellen!!
maar alle kleine beetje helpen he...
zeker die van jou!!
groetjes maaike
13 April 2008 - 16:07
Truus:
Hoi Susan
Volgens mij maakte ik een foutje.
Ik ben even stil van je verhaal. En dat jij daar tussen zit. Mooi dat jij er kunt zijn voor de kinderen. Dat jij ze warme aandacht kunt geven. Ik hoop dat je je weg kunt vinden om er mee door te gaan. Het is een groot cultuurverschil waar je mee te maken hebt. De tijd dat jij de weg met de kinderen gaat is zeer waardevol. Je gaat nu een tijdje met ze mee en straks zul je het weer los moeten laten. Wat een ervaring allemaal. Ik ben echt benieuwd naar foto's.
Liever groetjes Truus. -
13 April 2008 - 17:42
Wendy:
Hoi Susan,
Ik begrijp je heel goed, heb het ook allemaal van dichtbij gezien. Probeer te blijven relativeren, hoe moeilijk dit ook is. -
13 April 2008 - 18:58
Birgit Haans:
Hey Susan.
Weer eventjes bijgelezen...Wat maak je toch een bijzondere dingen mee daar. En wat moet het ook lastig zijn als je vergelijkt hoe goed kinderen het in Nederland hebben. Ga zo door en geniet van alle ervaringen.
Groet uit Nuenen, Birgit -
13 April 2008 - 22:34
Barry:
Poeh het is wel heftig als ik het zo lees. Ongelooflijk dat het er daar zo aan toe gaat. Doe lekker je eigen diongetjes daar, dan weet ik zeker dat je echt iets voor die kinderen kunt betekenen.
Groetjes
Barry -
14 April 2008 - 05:25
Hetty Vereijken:
Goh, Susan, Wat een verhaal.
Ik heb waardering voor wat je doet, zeg!
Hopelijk maak jij de dag wat aangenamer voor de kinderen.
Veel kracht gewenst.
Groetjes Hetty -
14 April 2008 - 11:02
Christel En Nicole:
Hallo lieve Samme'
Wat ontzettend zwaar om al dat leed te zien. Maar gelukkig kun je wel iets met je warmte en liefde bijdragen om het iets fijner te maken voor de kinderen.
Het zal wel onkunde zijn van de mensen daar, zoals vroeger ook hier.
Om die rede is een kind dat hier geplaatst is ook afgestaan, gehandicapt zijn wordt niet geaccepteerd in die cultuur.
En hier in Nederland ontkent zijn stiefvader ook dat hij een handicap heeft.
Gelukkig is de zorg hier goed geregeld, al kan het altijd nog beter.
Veel sterkte met al die moeilijke dingen die op je afkomen.
Liefs van Christel en Nicole -
14 April 2008 - 12:05
Nancy:
Sanne, erg hoor dat het er zo aan toe gaat, kinderen zijn zo afhankelijk van de volwassenen.....Maar met jouw lieve aandacht zal de dag voor sommige echt verzachten. Heel waardevol, en houd de moed om dat te blijven inzien!! Toi toi, groetjes nancy -
14 April 2008 - 19:50
Ome Kees:
Je maakt dingen mee die ver buiten ons Nederlandse voorstelingsvermogen liggen. De lokale situatie, hoe schrijnend ook, heb je treffend beschreven. Goed dat jij en de medewerkers daar proberen om het een beetje menselijker te maken. Morgen worden de zaken m.b.t. mijn pensioen besproken. Jullie Pa en Ma waren zaterdag j.l. op visite en zij gaan op 21 mei tijdens de receptie de emmer bewaken. Hou vol daar in Cusco, een kort moment van aandacht voor een kind daar, maakt zijn hele dag tot iets bijzonders.
14 April 2008 - 20:51
Peter Van Der Palen:
Indrukwekkend. Ik probeer een vergelijk te maken met de situatie daar en hier. Wellicht schiet mijn inlevingsvermogen tekort. Ik hoop dat die mensen daar, gaan beseffen dat het ook anders kan/moet. Misschien dat iemand als jij daar iets aan bij kan dragen. Ik blijf jouw verhalen volgen.
liefs Peter. -
15 April 2008 - 07:20
Astrid:
Hoi Susan,
Potsidorie wat een verhaal en wat zul jij de hele dag moeten schakelen ... Je doet goed werk daar Susan, ik weet zeker dat je voor de kinderen een sterretje bent. Ik hoop dat je ondanks het "no hay sistema systeem" toch hetgeen kunt doen waarvoor jij daar bent! Gelukkig zegt een clown altijd ja ... Is het je al gelukt om een beetje te clownen? miMakkusgroetjes uit een regenachtig Eindhoven -
15 April 2008 - 14:26
Jolande:
Hoi Susan.
Wat een elende allemaal met het tehuis en de kinderen.
Blijf jij ze maar liefde geven, dat kan jij, lees ik in je verhalen, dan worden ze jouw schatjes. Heel veel sterkte en tot horens.
Jolande. -
15 April 2008 - 17:25
Elles:
Als ik dit lees, dan besef ik hoe rijk onze kinderen zijn, met alle liefde en aandacht om hun heen. Niet te beseffen hoe het er daar aan toe gaat. Wat een enorme taak ligt daar voor jou, die je waarschijnlijk met hele kleine beetjes kunt verwezenlijken. Ik heb veel bewondering voor jouw moed.
We blijven jou avontuur volgen.
veel liefs,
Elles,Frank,Marty en Toby -
15 April 2008 - 17:55
Rik Konings:
Respect Susan,
Voor je doorzettingsvermogen, relativering en creativiteit om ook in die omstandigheden het licht te zien in de ogen van de mensen om je heen.
Je bent een ware wereldverbeteraar, en ik geloof dat dit nog maar het begin is.
Veel kracht en liefde,
Rik -
16 April 2008 - 14:19
Vera:
Het is niet voor te stellen hoe jij er tussen inzit en hoe je het allemaal hendelt. Dan hebben zich, op dat gebied in Nederland toch een hoop positieve ontwikkelingen plaatsgevonden. Het is moeilijk te begrijpen dat het elders nog armoe troef is. Ik hoop dat je toch bijzondere contactmomenten opdoet met de kinderen en leiding.
16 April 2008 - 18:46
Annemieke:
Hoi Susan,
Jeestje zeg, wat een verhaal.... krijg er echt rillingen van!!
Je kunt er vast niet veel veranderen, maar dat beetje verschil wat je daar kunt maken is al erg mooi en waarschijnlijk onvergetelijk voor die kinderen!
Nog 10 daagjes en dan breng ik mn broertje naar het vliegveld..
liefs Annemieke -
19 April 2008 - 09:18
Gaby Kamp:
Hoi suzan/sanne
wat een verhaal heey. ik dacht ik zal eens kijken hoe het met clown bibi op reis gaat. maar dat is wel een hele andere wereld als je het zo leest. maar goed je kunt dat niet veranderen in je eentje hoogstens een beetje verzachten door jou liefde te geven en dat lukt je volgens mij wel.
groetjes Gaby -
19 April 2008 - 10:55
Monique V.d. Broek:
Hoi Susan,
We waren wat achter met lezen maar zijn weer helemaal bij. Wat een verhalen!!! Lijkt me soms toch wel heel erg moeilijk als je het hier in Nederland allemaal toch anders gewend bent....en wat hebben die kinderen het zwaar. Wat een mensonwaardige toestanden. Ik vind het geweldig hoe je de dingen beschrijft en het raakt me echt; wordt er gewoon stil van.
Ik denk ook dat het een geweldig gevoel geeft als je merkt aan de kinderen dat je wat voor ze kunt betekenen.
Je doet er grandioos werk! Heel knap!
Chris, Monique en Sander